martes, 17 de mayo de 2011

Destination:

S'obren les portes i baixo del tren, és gairebé la una. Per això hi han ganes d'arribar a casa després d'un matí atrafegat. Se m'acut comprar el diari i poder llegir amb pèls i senyals la detenció del director de l'FMI entre d'altres assumptes. Així que em dirigeixo al lloc de venda de premsa més proper i agafo La Vanguardia, com gairebé sempre que en compro un. La guardo a la bossa i enfilo el camí cap a casa. Sempre m'han agradat les entrevistes i és per això que la trec de la bossa i em poso a llegir "la contra", no noto res extrany mentre la llegeixo. Dos passos de zebra una pujada i arribo a casa. He tingut temps suficient per a llegir-la sencera. Obro la porta i trec les claus, però tot just abans obro la bústia general. És extrany ha arribat una Vanguardia, bé ja en tinc una així que la deixaré per qui en sigui subscriptor. Però a l'hora de repartir la resta de cartes i abans de deixar-la a l'escala, m'hi fixo amb una cosa. La tenia just a sobre de la meva i: sorpresa, llegeixo el titular i me'n adono que és diferent a la meva, la meva és en català. L'havia agafat sense fixar-me en la llengua mentre la dependenta parlava amb una client. Llavors m'aturo i penso. Que rica que és la llengua, és igual d'on sigui si la parla molta o poca gent, el que importa és que la fagis teva, que t'arreli a una terra i et fagi ciutadà d'aquesta. Quantes més en sàpigues més ric seràs, més ciutadà del món seràs. La llengua és capaç de fer marevelles, com la música la literatura i com no el simple fet de parlar-la i fer que els altres sentin a través de les teves paraules, d'uns simples sons. És increíble! Una llengüa viva cal fer-la vibrar, i per això s'ha de parlar fer-ne ús i com he dit abans tant se val. Poder arribarà un moment que hi haurà una única llengüa al món, que sí pensareu, ens faria molt més fàcil a tots la vida. Però llavors seria un món singular, hi haurien límits no hi haurien paraules que ningú entengués. La gràcia de parlar una llengüa devant d'altres que la desconeixen i et pregunten com es diuen paraules i quin cultura deriva -o a l'inversa- de la llengua desapareixeria, les guies per anar pels museus, la gràcia de buscar la teva; preguntar a un lloc extranger en la seva llengua i veure que t'entenen és també el "core" de les llengües. Les traduccions no existirien, la gràcia de poder expressarte en més d'una llengua i anar a aquell país a practicar-la; tot seria internacional, un avorriment. Ciutadà del món? Amb una única cultura? Això no val. Per això, no estaria bé que en un moment donat les persones fóssim capaces de viure en un aeroport? La resposta? Us la deixo a vosaltres estimats lectors.

sábado, 7 de mayo de 2011

La felicidad existe, pero no la busques.

El chico de mi lado escribe, sobre kazajistan y no se qué de un pueblo dominado. Mi desconocimiento sobre ese tema hace que incline la mirada hacia sus folios. Cuando veo que para de escribir retomo mi lectura periodidstica. Hace un par de días que me siento entusiasmado de poder vivir. Me han pasado ciertas cosas que te hacen sentir lo más realizado que te puedas imaginar.
Escojo caminos desiertos para poder escribir estas líneas mientras conversaciones de la gente se convierten en susurros para mis oídos.
Es raro, serán esos momentos en que te sientes tal que así, la felicidad? Momentos, dicen. Pero momentos que pueden ser interminables... O no? Pues eso les estaba contando, la felicidad debe ser el sentirse útil, hacer que la gente te devuelva y agradezca sin que tu lo esperes. Hechos que te hagan olvidarte de que estás rodeado, que eres único y que sólo y únicamente tú puede sentirlo, casi indescriptible. Hechos que hacen que valga la pena vivir, que te sientes útil, que los demás te aprecian, que les gusta como haces las cosas y les haces descubrir pasiones escondidas dentro de su ser, y son inmensamente agradecidos cuando les haces triunfar. Como siempre me dice una gran amiga al bajarse del coche cuando la llevo: hay que ser agradecido aunque sea mínimamente. Y no le falta nada de razón. Al contrario, hay que serlo y más cuando el otro no se lo espera. Recoges lo que siembras que dice el refranero popular. Por tanto se agradecido y no menosprecies cuando lo sean contigo; pero tampoco te mal acostumbres a que ellos lo sean siempre contigo, porque a veces por mucho que creas que te han de agradecer lo que has echo por ellos, a lo mejor, ellos no aprecian lo que tu haces.
El caminar me hace cometer errores en el escrito; ya lo arreglaré al llegar a casa en el ordenador, pienso.
Pues, el hecho de que los demás te devuelvan y, a veces incluso con creces lo que les das, es increíble, te hace sentir muy bien contigo mismo. La alegría te desborda y te hace coger fuerzas, almacenándose para cuando éstas te falten. Creo que quizás puedo ir por el buen camino, y puede que haya sentido, y que los libros sobre la felicidad no están para hacernos felices (yo no he leído ninguno y lo he sentido), la felicidad la descubre uno mismo y aparece cuando menos te lo esperas. No creo que sea tan complicada de encontrar, pero tampoco tan abundante como para que muchas veces te la encuentres, o quizás sí. Es algo que está claro que no se busca, te invade como si de otra alma se tratase, algo que solo puedes describir en ciertos momentos, momentos, que si tu quieres, y espero que se pueda conseguir, pueden ser interminables.

Seguidores